Paclitaxel i suplements d’omega-3

Comencem un nou tipus d’entrades, que s’alternaran amb les consultes, que consistirà en realitzar petits comentaris i lectura crítica d’articles biomèdics i farmacològics que creiem poden ser de interès.

Aquest és el primer article:

Omega-3 fatty acids are protective against paclitaxel-induced peripheral neuropathy: A randomized double-blind placebo controlled trial

Ghoreishi et al. BMC Cancer 2012, 12:355

http://www.biomedcentral.com/1471-2407/12/355

La neuropatia perifèrica induïda per paclitaxel (PIPN) és el major efecte secundari limitant de la dosi d’aquest quimioteràpic. Els àcids grassos omega-3  –principalment l’àcid eicosapentanoic (EPA) i l’àcid docosahexanoic (DHA)–  s’incorporen en la membrana plasmàtica de les cèl·lules, incloïes les del sistema nerviós i disminueixen la producció de citoquines proinflamatòries produïdes pel paclitaxel.

Aquesta publicació, es tracta d’un assaig clínic doble cec, aleatoritzat on es compara l’aparició de PIPN en pacients que reben suplementació d’àcids grassos omega-3 versus placebo.

Des del punt de vista de validesa interna, el disseny de l’estudi és adequat (grups de pacients homogenis, aleatorització correcta, mostra correcta, malgrat que no és massa gran). En quan als resultats, la variable principal (reduced Total Neuropathy Score o rTNS), dona resultats estadísticament significatius favorables al grup tractat amb un NNT calculat de 3.

Des del punt de vista de validesa externa hi ha aspectes a destacar:

–       La dosi total diària en aquest estudi fou de 1244 mg, mentre que la dosi màxima, segons la FDA, es de 3g/dia. Per què tant baixa? Com es cita en l’article de Lee JH et al.25 les dosis per cardioprotecció són de 1000mg al dia, mentre que les dosis per hipertrigliceridèmia son 2-3 g/dia. S’hauria de valorar de poder concretar amb més exactitud les dosis per la neuroprotecció.

–       Com podem conèixer l’adherència dels pacients? Garantiríem una major adherència si fos tan sols una presa al dia, en comptes de tres càpsules/dia?

Aquest estudi es considera com un primer referent on es mostra que els suplement amb omega-3 poden disminuir la incidència de neuropatia perifèrica generada pel paclitaxel. Malgrat això hi ha dubtes sobre les dosis a utilitzar, pautes,  i la si la suplementació amb omega-3 pot disminuir la incidència de  neuropatia a llarg termini i de forma sostinguda.

Els autors declaren que no existeixen conflictes d’interessos. Cal ressaltar que aquest article està disponible en open access.

Autor: Marc Enriquez

Quant a Centre d'Informació de Medicaments del Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (CIMSFHUVH)

Centre d'Informació de Medicaments del Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. JC. Juárez
Aquesta entrada s'ha publicat en Adult, Farmacologia, Lectura Crítica i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari